Accijns en verbruiksbelasting: ook uw klant kan er mee te maken krijgen
Het kan zijn dat u zonder het zelf te weten met accijns en verbruiksbelasting te maken hebt. Denk bijvoorbeeld aan de invoer van bier, wijn en benzine, maar ook aan de productie van likeur, tabak en limonade. De bepalingen in de Wet op de accijns en de Wet op de verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken zijn dan van toepassing. Dit artikel helpt u beter over accijns- en verbruiksbelastinggoederen te kunnen informeren.

Welke goederen vallen onder de Wet op de accijns?
Volgens de Wet op de accijns wordt accijns geheven over:

  • alcoholhoudende producten zoals bier en wijn

  • tabaksproducten zoals sigaren en sigaretten

  • brandstoffen zoals benzine, diesel en LPG

Welke goederen vallen onder de Wet op de verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken? 
Volgens de Wet op de verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken wordt verbruiksbelasting geheven over:

  • vruchtensappen
  • groentesappen
  • mineraalwater
  • limonade, inclusief siroop, alcoholvrij bier, alcoholarm bier met 0,5% of minder alcohol en andere dranken met maximaal 1,2% alcohol

Aangifte: dat doet de boekhouder toch?
De heffings-, innings- en controlebevoegdheid van accijns- en verbruiksbelastinggoederen is formeel belegd bij de Douane. Bij controles op accijns- en verbruiksbelastingverkooppunten horen douanemedewerkers vaak van ondernemers, dat ze ervan uitgaan dat hun boekhouder/fiscaal dienstverlener aangifte doet voor de accijns of verbruiksbelasting. Dit is een groot misverstand, want de ondernemer is zelf verantwoordelijk voor het invullen en indienen van de juiste belastingaangifte. Uiteraard kan hij deze taak ook toebedelen aan zijn fiscaal dienstverlener.

De rol van de fiscaal dienstverlener
U kunt signaleren of uw klant accijnsgoederen of alcoholvrije dranken invoert of produceert. Dit is bijvoorbeeld op te maken uit de omschrijving van de activiteit bij inschrijving Kamer van Koophandel, inkomende en uitgaande facturen, omschrijving van de voorraden én uit de bijzondere voorvallen die de klant bij u meldt. Op grond daarvan kunt u ervoor zorgen dat de correcte aangiften worden ingediend.

Wanneer moet u als fiscaal dienstverlener alert zijn? 
U dient alert te zijn als uw klant een zogenaamd accijnsverkooppunt (AVP) heeft. Een AVP is een plaats waar aan de consument accijnsgoederen of verbruiksbelastinggoederen verkocht worden. Supermarkten, nachtwinkels, benzinestations en horecagelegenheden zijn voorbeelden van een AVP.

Daarnaast dient u alert te zijn als u handelt in levensmiddelen, of deze produceert. Ook bij de handel in restpartijen kan sprake zijn van de heffing van accijns of verbruiksbelasting.   

Altijd betalen of ook teruggaaf van accijns en verbruiksbelasting mogelijk?
In bepaalde situaties kunt u een verzoek om teruggaaf van accijns of verbruiksbelasting indienen bij de Douane. Dit is mogelijk in geval van: 

  • uitvoer buiten EU

  • overbrengen naar andere lidstaat van de EU

  • vernietiging (onder ambtelijk toezicht)

  • teloorgaan (wel melden bij de Douane)

Meer informatie over accijns en verbruiksbelasting op het internet
Is uw interesse voor accijns en verbruiksbelasting gewekt en wilt u meer weten? Raadpleeg dan de website van Douane. 

  • Is sprake van belastbaarheid van vruchtensapconcentraat in geval van verkoop aan de horeca? Zie hiervoor: Verbruiksbelasting aangifte wanneer en door wie?

  • Welke producten vallen onder de verbruiksbelasting? Lees meer in verbruikersbelasting.

  • Is teruggaaf van accijns mogelijk als in Duitsland gekochte ‘overige alcoholdranken’ worden ingekocht ter bereiding van een zelfgemaakte likeur? Zie: Accijns Duitsland

  • Is accijns verschuldigd bij de inkoop van wijn uit Duitsland ten behoeve van een horecabedrijf? Zie: btw op Duitse wijn.

Zoeken in publicaties
  
Archief
2012 (16)
2013 (53)
2014 (89)
2015 (104)
2016 (94)
2017 (65)
2018 (52)
2019 (20)
2020 (10)
2021 (0)
2022 (0)
2023 (0)
2024 (0)